Frekvencije Meridijana Ljudskog Tijela

OTKRIVANJE 12 MERIDIJANA AKUPUNKTURE

Što čine i što znače za vaše zdravlje?

Dobro došli na autocestu vašeg Qi-ja

Transportni sustav vaše vitalne energije kroz tijelo i organe…

… i srž kineske medicine i akupunkture.

U osnovi, meridijani su cirkulacijski sustav energije sličan krvotoku.

Razlika je u tome što umjesto krvi vitalna energija zvana Qi (izgovara se “či”) protječe kroz meridijane.

Istodobno je jednostavno i vrlo složeno. Više je koncepata povezano s cijelim sustavom, a mi ćemo se udubiti u njihovo značenje na mrežnoj stranici Zapper-Pro.

Na primjer, za opis smjera protoka energije sustav Meridijan uključuje dualnost Yina i Yanga. Yin energija zrači prema van, dok se Yang energija vraća u jezgru.

Drugi je pojam koji uključuje tok kineski izraz za meridijane Jing Luo. Jing znači “kroz”. Odnosi se na okomite prijelaze duž meridijana. Luo se odnosi na povezujuće dotoke. Zajednički je naziv “mreža kanala”.

Više podataka o meridijanima na jednome mjestu (frekvencija, smjer, element, sezona, osjetilni organ, vrijeme aktivnosti, broj akupunkturnih točaka…) možete pronaći klikom ovdje.

Više informacija o akupunkturnom sustavu meridijana možete pronaći klikom ovdje.

O povijesti akupunkture i sustava meridijana pročitajte ovdje.

Zanimljiva slika s frekvencijama meridijana – KLIK

Kolika je važnost 12 meridijana? Svih 12 meridijana poredano je kronološki. Svaki meridijan najaktivniji je u određeno doba dana/noći, a kineska medicina navodi sat meridijana u kojem je vrijeme pojedinog organa najaktivnije. To je slično morskim mijenama. Ovisno o vremenskom slijedu, pojedini meridijani imaju svoje vrijeme plime i oseke. To znači da svaki meridijan ima najveći protok energije i krvi u određenom trenutku. Stoga se preporučuje liječenje različitih organa prema vremenskom slijedu, što može postići dvostruko veći rezultat uz pola napora. Riječ je o osnovnom odnosu među meridijanima, organima i vremenima.

Energija ili qi/chi cirkulira kroz meridijane u tijelu, što vas održava zdravima. Ako se cirkulacija prekine, dolazi do bolesti. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, pritiskom na akupunkturne točke mogu se otkloniti blokade na pojedinim meridijanima.

Meridijanski sat vrlo je koristan alat za dijagnosticiranje i liječenje energetskih neravnoteža. S frekvencijama meridijana možete poboljšati aktivnost na svakom meridijanu u određenim satima.

U nastavku pogledajte slike meridijana i njihove frekvencije.

Osim vremenskog okvira u kojem je određeni meridijan najaktivniji, zapisane su i frekvencije (sve te informacije možete pronaći i u tablici meridijana), koje možete upisati u Zapper-Pro.  Terapije za svaki meridijan mogu se provoditi ručkama, a još veća učinkovitost postiže se uporabom suhog seta s elektroprovodljivim rukavicama.  Rukavicama koje su provodljive iznutra i izvana moći ćete stimulirati svaki meridijan masažom.

SRCE 289 Hz (od 11 do 13 sati)

Srce tjera krv da teče i podiže raspoloženje. Drijemanje u tom razdoblju dobro je za podizanje raspoloženja i jačanje energije.

 

“Kralj organa” – srce – jest kuća, odnosno bit vitalnosti. Ono upravlja svim ostalim organima i emocijama. Srce je i sjedište našeg uma. Djeluje s mnogim organima kako bi reguliralo cirkulaciju i održalo zdravo duševno stanje. Ako je srce neuravnoteženo, trpjet će svi drugi organi i meridijani. Srce je najvažnije u obrani od bolesti.

Jezik se uzima u obzir za dijagnosticiranje neravnoteže srca. Smatra se da su govorne mane ili nijemost posljedica neravnoteže u srčanom meridijanu. Kao izvor tjelesne topline i cirkulacije krvi, blijedi ten lica može značiti neravnotežu na srčanom meridijanu.

Sve vrste duševnih i emocionalnih problema mogu uzrokovati neravnotežu srčanog meridijana.

Srčani meridijan počinje blizu pazuha i prolazi duž unutarnje strane ruke, a završava pri vrhu malog prsta.

TANKO CRIJEVO 316 Hz (od 13 h do 15 h)

Tanko crijevo prilagođava dnevnu prehranu.

 

Tanko crijevo, koje je odgovorno za primanje hrane tijekom probave, poznato je kao “ministar primanja”. Prije prijenosa otpada odvaja nečistoće iz hrane i apsorbira vodu.

Ne bi trebalo čuditi ako kažemo da je meridijan tankog crijeva odgovoran za probavu. No taj meridijan radi u paru sa srčanim meridijanom.

On kontrolira osnovne emocije, a kineski sinonim za “slomljeno srce” jest “slomljeno crijevo”. Meridijan djeluje i s hipofizom, koja je poznata kao “glavna žlijezda” za regulaciju rasta i endokrinog sustava.

Neravnoteža meridijana tankog crijeva može uzrokovati mršavljenje i bolove u trbuhu. Može dovesti i do nemira i slabije sposobnosti razmišljanja.

Od kraja malog prsta meridijan tankog crijeva diže se uz stražnju stranu ruke. Prije nego što se digne i krene oko vrata sa strane, zavije cik-cak po stražnjem dijelu ramena. Na licu se okreće prema van i završava ispred uha.

MJEHUR 343,8 Hz (od 15 do 17 h)

Pravilne aktivnosti poboljšavaju cirkulaciju tjelesne tekućine.

 

Mjehur se naziva “ministar rezervoara”. Dok sam organ skladišti i odstranjuje tekući otpad, njegova energetska funkcija uključuje uravnoteženje autonomnog živčanog sustava. To je dijelom i zato što meridijan mjehura pokriva cijelu visinu tijela i prolazi duž kralježnice. Mjehur ima važnu ulogu u regulaciji simpatikusa i parasimpatikusa.

Neravnoteža meridijana mjehura može uzrokovati bolove u križima ili slabost u križima i tegobe s mokrenjem. Neravnoteža tog meridijana može uzrokovati i strah ili poremećaj ponašanja.

Meridijan mjehura počinje s unutarnje strane oka i ide uz lubanju, gdje se okreće prema van prije nego što se spusti niz leđa. Meridijan zatim slijedi kukove i lumbalne živce prije nego što se spusti niz stražnju stranu noge i završi s vanjske strane malog prsta na nozi.

Napomena: U Zapper-Pro upišite frekvenciju 344 Hz.

BUBREZI 383,7 Hz (od 17 do 19 h)

Bubrezi počinju skladištiti esenciju. To vrijeme nije prikladno za previše kretanja ili mnogo vode.

 

U tradicionalnoj kineskoj medicini bubrezi su među najvažnijim organima. Taj organ uključuje nadbubrežne žlijezde te muške i ženske spolne organe. Bubrezi su poznati kao “ministar moći” i “korijen života”. Njihov je posao skladištenje prenatalne energije kao i esencijalne životne energije. Bubrezi djeluju na uravnoteženje mozga i imaju važnu ulogu u oblikovanju sjećanja i racionalnom razmišljanju.

Neravnoteža u bubrezima može dovesti do impotencije ili imunosnog nedostatka. Također može dovesti do lošeg pamćenja ili nemogućnosti jasnog razmišljanja. Dijagnoza neravnoteže bubrežnog meridijana postavlja se pregledom očiju i sluha. Bol u leđima i kratkotrajna sposobnost pozornosti također mogu biti pokazatelji neravnoteže meridijana bubrega.

Bubrežni meridijan počinje od tabana i prolazi duž unutarnjeg ruba prije nego što se ovije oko gležnja. Uspinje se uz unutarnju stranu noge i vodi uz središnji dio trupa prije nego što završi s unutarnje strane ključne kosti.

Napomena: U Zapper-Pro upišite frekvenciju 384 Hz.

PERIKARD 477 Hz (od 19 do 21 h)

Pobrinite se da u to vrijeme budete dobro raspoloženi. Možete čitati knjigu, slušati glazbu, otići u spa, plesati ili igrati Tai Chi kako biste se opustili i neutralizirali stres.

 

Iako kod perikarda nije riječ o organu, on odgovara stvarnom dijelu tijela. Perikard je zaštitna vrećica koja okružuje srce. Svojim funkcijama pomaže i meridijanu trostrukog grijača. Jedan je od dvaju glavnih meridijana koji nisu povezani s glavnim organima. Njegova zaštita premašuje fizičku i uključuje duševnu, emocionalnu i duhovnu.

Odgovoran je i za regulaciju cirkulacije krvi. Meridijan perikarda povezuje osjećaje ljubavi s fizičkim seksom.

Neravnoteža može uzrokovati probleme sa srcem, prsnim košem, želucem i umom. Neravnoteže tog meridijana često su posljedica ekstremnih, trajnih izljeva emocija.

Meridijan perikarda počinje u sredini prsnog koša i spušta se do dijafragme. Također se grana od prsnog koša i vodi duž unutarnje strane ruke završavajući na vrhu sredine na ruci.

TROSTRUKI GRIJAČ 496 Hz (od 21 h do 23 h)

Ako osoba spava u to vrijeme spava, može se najbolje odmoriti, što je vrlo korisno za tijelo.

Meridijan trostrukog grijača drugi je primarni meridijan koji nije povezan s organom. No sličan je štitnjači jer kontrolira metabolizam. Međutim, nije strogo ograničen na energetski metabolizam. Sudjeluje i u probavi i preradi otpada.

Kao što naziv govori, trostruki grijač sastoji se od tri dijela: gornjeg, srednjeg i donjeg. Gornji grijač vodi od dna jezika do želuca. On kontrolira unos hrane, vode i kisika u tijelo. Srednji grijač počinje u želucu, a završava u piloričkom sfinkteru ili ventilu. Odgovoran je za probavu i transformaciju hranjivih tvari u tijelu. Donji grijač zatim se razdvaja i završava u anusu i urinarnom traktu. Njegova je zadaća uklanjanje otpada.

Kad dođe do neravnoteže, mogu se pojaviti poremećaji u osjetilnim organima i na strani glave.

Meridijan trostrukog grijača počinje na vrhu prstenjaka. Prolazi stražnjom stranom ruke, prelazi preko ramena i završava u ključnoj kosti.

ŽUČNI MJEHUR 506,8 Hz (od 23 do 1 h)

Kad osoba u tom vremenu zaspi, žučni mjehur može dovršiti metabolizam. Loš metabolizam žučne kiseline dovodi do stvaranja žučnih kamenaca.

 

Meridijan žučnog mjehura smatra se održavateljem tijela. To nije uvreda jer su ga stari Kinezi zvali “poštovanim ministrom”. Žučni mjehur luči žuč za pomoć u probavi. Tako mišići dobivaju energiju. Djeluje s limfnim sustavom sa svrhom lučenja mliječne kiseline. Iz toga proizlazi da je meridijan žučnog mjehura djelomično odgovoran za zdravlje mišića.

Meridijan žučnog mjehura odgovoran je za odvažna i odlučna mentalna stanja. Aforizam “puno žuči” odražava to vjerovanje i u drevnim zapadnim kulturama.

Neravnoteža na meridijanu žučnog mjehura uzrokuje više psihičkih nego fizičkih problema. Takva neravnoteža dovodi i do nesanice i ukočenosti mišića. To može dovesti do loše prosudbe, plahosti i neodlučnosti.

Meridijan žučnog mjehura počinje u vanjskom kutu oka. Ispred uha i iznad oka vodi cik-cak prema gore i dolje prije protjecanja po stražnjem dijelu lubanje. Spušta se po bočnoj strani tijela, nastavlja po vanjskom dijelu noge i završava na vanjskom rubu 4. prsta na nozi.

Napomena: U Zapper-Pro upišite frekvenciju 507 Hz.

JETRA 1032 Hz (od 1 do 3 h)

U to vrijeme ljudsko tijelo treba mnogo kisika, što zahtijeva dubok san.

 

Jetra se smatra jednim od glavnih organa u tradicionalnoj kineskoj medicini. Nazivaju je “šefom osoblja” u glavnom stožeru.

Dijelom i zato što jetra pretvara hranjive tvari u korisne tvari koje tijelo troši za energiju. Osim toga, jetra detoksicira krv.

Meridijan jetre odgovoran je za periferni živčani sustav te ligamente i tetive. Hipertenziju i nemogućnost opuštanja uzrokuje neravnoteža u jetrenom meridijanu. Jetrena neravnoteža dijagnosticira se pregledom očiju ili noktiju na rukama i nogama. Neravnoteža na tom meridijanu može uzrokovati i probleme s ljutnjom.

Meridijan jetre počinje s unutarnje strane nožnog palca. Vodi po prednjem dijelu stopala i prema gore po unutarnjoj strani noge. Kod kuka se prije uspona spušta prema genitalijama. U donjem dijelu trbuha meridijan jetre okreće se prema gore i vodi do rebara prije nego što se pomakne natrag prema sredini trupa i podigne do svoje krajnje točke na bradavici.

PLUĆA 2287 Hz (od 3 do 5 h)

Jetra opskrbljuje pluća svježom krvlju, a svježa krv se šalje u tijelo kroz pluća. Zato se ljudi ujutro osjećaju energično.

 

Meridijan pluća jedan je od 12 glavnih meridijana po važnosti odmah iza meridijana srca. Naziva se i “premijerom” i pomaže u kontroli energije i cirkulaciji krvi. Pluća i srce rade zajedno s krvlju i energijom i komplementarni su dijelovi živog sustava. Ta je povezanost razlog zašto se pluća nazivaju i “duhovnikom” i “nebeskim ministrom”. Pluća također kontroliraju kožu i znojenje.

Plućni meridijan stvara takozvanu energiju zračenja. Kontrolu pluća stavlja u središte borbe protiv vanjskih bolesti. Pluća povezuju um i tijelo disanjem. Qigong je osmišljen da ojača tu vezu, zato se usredotočuje na plućni meridijan.

Neravnoteža meridijana pluća može dovesti do infekcije gornjih dišnih putova, poremećaja disanja i problema s kožom. Neravnoteža može uzrokovati beznađe i tjeskobu.

Meridijan pluća počinje s prednje strane ramena. Prvo se diže, zatim spušta niz ruku i završava na kraju palca.

DEBELO CRIJEVO 4230 Hz (od 5 do 7 h)

Pluća napune tijelo dovoljnom količinom svježe krvi da ubrzaju rad debelog crijeva, što mu omogućuje završetak procesa apsorpcije vode i hranjivih tvari te izlučivanje.

 

Debelo crijevo odgovorno je za stvaranje krutog otpada iz tekućine. Poznat kao “gospodar prijevoza”, posljednji je organ prije uklanjanja krutog otpada. Debelo crijevo bliskije surađuje sa svojim organom koji je njegov par (pluća), od većine. Pluća pomiču debelo crijevo disanjem. Debelo crijevo regulira tjelesne tekućine radeći zajedno s plućima.

Neravnoteža meridijana debelog crijeva može uzrokovati zatvor, proljev i bolove u trbuhu. Posljedica neravnoteže tog meridijana su i depresija i pretjerana anksioznost.

Meridijan debelog crijeva počinje s vanjske strane kažiprsta. Putuje gornjim dijelom, ruje prije prelaska na stražnji dio ramena. Prelazi preko ramena, vodi po grlu i završava tik ispod nosa.

ŽELUDAC 126,9 Hz (od 7 do 9 h)

U to vrijeme doručak se može probaviti i apsorbirati.

 

Želudac je zadužen za elementarnu ravnotežu. Naziva se “more hrane” i “ministar mljevenja”, što znači početak probave. Zbog pupčane vrpce naziva se i “korijen postnatalnog života”. Želudac je odgovoran za dobivanje energije iz hrane i pića.

Sa slezenom želudac prenosi energiju duž sustava meridijana. Želudac također rabi različite vrste konzumirane hrane kako bi uravnotežio pet osnovnih energija.

Neravnoteža u želučanom meridijanu uzrokuje nedostatak energije u sustavu meridijana. Neravnoteža također može uzrokovati maniju, zbunjenost ili tjeskobu.

Želučani meridijan počinje ispod oka, kod nosa. Spusti se prije nego što počinje slijediti čeljusti do lubanje. Zatim pada i teče niz grlo, prsa i trbuh. Nastavlja se uz prednji dio stopala i nogu prije nego što završi na vanjskom rubu palca.

Napomena: U Zapper-Pro upišite frekvenciju 127 Hz.

SLEZENA 264,9 Hz (od 9 h do 11 h)

Slezena regulira probavu, apsorpciju i izlučivanje te ima izraženu funkciju filtriranja i pohrane krvi.

 

Taj meridijan također uključuje gušteraču i djelomično je odgovoran za probavu. Meridijan slezene naziva se “ministar žitnice”. Za apsorpciju hranjivih tvari iz hrane i pića potrebni su enzimi koji nastaju u slezeni i gušterači. Meridijan slezene regulira količinu i kvalitetu krvi u cirkulaciji.

Meridijan slezene radi s plućnim meridijanom kako bi stvorio pravu ljudsku energiju. Na ovaj meridijan utječe mišićni tonus. Meridijan slezene odgovoran je za logičko i analitičko mišljenje. To je ujedno i prvi meridijan u oblikovanju memorije.

Neravnoteža u meridijanu slezene može se dijagnosticirati preko usta. Crvene, vlažne usne upućuju na višak energije slezene, dok blijede, suhe usne upućuju na suprotno. Loša volja i raspoloženje povezani su s neravnotežom meridijana slezene.

Meridijan slezene počinje na kraju nožnog palca i putuje prema gore po unutarnjoj strani noge. Premješta se u želudac i iz njega dok ne krene po tijelu prema gore i završava ispod prednjeg dijela ramena.

Napomena: U Zapper-Pro upišite frekvenciju 265 Hz.

Du Mai meridijan (Governing Vessel)

Iako nije jedan od 12 glavnih meridijana, često se primjenjuje u akupunkturi. Du Mai, nazvan “more yang meridijana”, kontrolira meridijane yang. Kontrolira i “Guardian Qi”, a oba su povezana s imunosnim sustavom i sposobnošću borbe protiv vanjskih bolesti. Osim toga, taj je meridijan “vatra” tijela i odgovoran je za tjelesnu toplinu.

Du Mai djeluje i s bubrezima na uravnoteženju mozga. S meridijanom Ren Mai jedan je od najvažnijih meridijana u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Du Mai počinje na dnu zdjelice i putuje prema gore po leđima, preko vrha glave i završava iznad gornje usne.

Du Mai ima 28 akupunkturnih točaka.

Ren Mai (Conception Vessel)

Kao i Du Mai, Ren Mai nije jedan od 12 glavnih meridijana. Unatoč tomu meridijan Ren Mai često se upotrebljava u akupunkturi. Poznato je i kao “more yin meridijana”. Prima Qi s yin meridijana prije nego što ga podijeli na yang meridijane. Ren Mai je odgovoran za cirkulaciju Qija po tijelu. Kontrolira i reproduktivni ciklus i libido.

Ren Mai pomaže u kontroli sedmogodišnjeg životnog ciklusa. Osim toga, stvara “Guardian Qi” koji također kontrolira. Jedan je od dvaju najvažnijih meridijana (osim Du Maija) u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ren Mai počinje u dnu zdjelice i putuje po prednjem dijelu tijela do donje usne. Jedan je od glavnih meridijana u praksi Qigonga.

Ren Mai ima 24 akupunkturne točke.

Znanstvenici su otkrili da točke meridijana pružaju dobar električni put do ciljanog organa. Primjena frekvencija na meridijanima poboljšava rezultate. Sada možete jednostavno stimulirati svoje meridijane s pomoću frekvencijskog uređaja Zapper-Pro.

 

Više podataka o meridijanima na jednome mjestu (frekvencija, smjer, element, sezona, osjetilni organ, vrijeme aktivnosti, broj akupunkturnih točaka…) možete pronaći klikom ovdje.

Više informacija o akupunkturnom sustavu meridijana možete pronaći klikom ovdje.

O povijesti akupunkture i sustava meridijana pročitajte ovdje.

Zanimljiva slika s frekvencijama meridijana – KLIK

Write a Comment